“Modernist bread”

18.08.2016 09:31 12345 5,00/5 (3)
Najbardziej wyczekiwana książka kulinarna 2017 roku!

„Nowoczesny chleb”, tak należałoby przetłumaczyć tytuł dzieła kulinarnego, które pojawi się w sprzedaży już w marcu 2017 roku. Książka jest wynikiem czterech lat badań nad sztuką wypieku pieczywa. Lektura obejmować będzie 2000 stron i ponad 3000 zdjęć. Czytelnicy odkryją na nowo tradycyjne receptury oraz będą mieli okazję poznać najnowocześniejsze przepisy kulinarne z całego świata.

Celem autorów książki jest odkrycie chleba na nowo. Dlaczego? Chleb jest dzisiaj jednym z najbardziej zaawansowanych technologicznie produktów spożywczych. Przez ostatnie lata jego postrzeganie zmieniło się. Dla wielu chleb stał się wrogiem publicznym numer jeden. Uznany za niezdrowy i obarczony odpowiedzialnością za wiele dolegliwości chorobowych. Ilość negatywnych informacji na temat chleba i dostępność na rynku „słabego” pieczywa, zmotywowała autorów książki do podjęcia tego wyzwania.

Książka pozwoli lepiej zrozumieć proces pieczenia i odpowie na szereg pytań, między innymi: Jak rodzaj wody może wpłynąć na proces pieczenia? Co jest sekretem idealnego chleba tostowego? Jak przygotować ciasto, by łatwo kształtować z niego precle? Jak uratować ciasto, które w procesie przygotowania zdradza niedoskonałości? Książka jest celebracją ciekawych rozmów i paradygmatów na temat chleba. Autorzy wierzą, że następne pokolenia piekarzy, wykorzystując ducha kreatywności i innowacji, spowodują, że chleb zajmie na powrót swoje centralne miejsce na stole.

Za modernistycznym podejściem do wypieku chleba stoją dwie postaci: Nathan Myhrvold i Francisco Migoya. Pierwszym projektem tego zespołu była popularna publikacja „The Art and Science of Cooking”. Niezliczona ilość przepisów i ogrom materiału badawczego zebranego w procesie pracy nad wątkiem piekarskim spowodowała, że planowanych jest aż 5 tomów tego dzieła!

Działają w nowoczesnym laboratorium wyposażonym w najnowsze maszyny, takie jak mikroskop elektronowy 3D, który pomaga spojrzeć na składniki na poziomie molekularnym. Dysponują narzędziami, które są kluczem do wielu odkryć opisywanych w książce. Wykonali ponad 1500 eksperymentów, którymi dzielą się na łamach książki. To nie tylko przepisy, to wiedza badawcza, która prowadzi do ciekawych odkryć i nowych teorii.

Marcowa publikacja dotyczy oczywiście anglojęzycznej wersji. Z niecierpliwością oczekiwać będziemy wydania w języku polskim!

“Modernist bread”