Zwycięzcy L’Art de la cuisine Martell

18.04.2016 15:44 12345 3,75/5 (4)
5 marca 2016 r. Zamek Krzyżacki Ryn przeżył kulinarne oblężenie.

Konkurs dla młodych talentów kulinarnych zgromadził zarówno debiutantów, jak i gwiazdy polskiej gastronomii. W corocznej rywalizacji dla młodych adeptów sztuki gastronomicznej wzięło udział 16 zespołów z najlepszych restauracji w Polsce. Konkursowe dania oceniane były przez dwa zespoły jury – „Jury Degustacyjne” złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz „Jury Techniczne”, w którym zasiadły największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. Zwycięzcami zawodów, a więc i nadzieją polskiej gastronomii, zostali Mateusz Bogdański i Artur Kuchnia z Hotelu Heron.

Sam konkurs L’Art de la cuisine Martell zajmuje wyjątkowe miejsce wśród wydarzeń polskiej branży gastronomicznej. Pozwala bowiem na budowanie relacji pomiędzy uznanymi mistrzami, gwiazdami sztuki kulinarnej a młodymi adeptami, stawiającymi pierwsze kroki w tej dziedzinie. Wydarzenie ma również ogromne znaczenie w promocji polskiej sztuki kulinarnej i edukacji młodych ludzi (poza częścią konkursową, w ramach wydarzenia odbywają się też liczne prelekcje i kulinarne warsztaty).

Jak zawsze, spotkanie było doskonałym pretekstem do dyskusji o kondycji sztuki kulinarnej w Polsce, której poziom rośnie z roku na rok. Wszystko dzięki świadomości kucharzy, korzystaniu z najnowszych światowych osiągnięć oraz pilnemu śledzeniu trendów. Niebagatelne znaczenie ma także wzrost świadomości kulinarnej konsumentów, którzy oczekują coraz wyższego poziomu. Tym oczekiwaniom branża gastronomiczna musi sprostać.

Prestiż samego konkursu dodatkowo podniosła obecność polskich mistrzów kulinarnych. Pośród członków jury oraz organizatorów nie zabrakło takich gwiazd polskiej gastronomii, jak Karol Okrasa, Tomasz Jakubiak czy Tomasz Deker. Galę rozdania nagród uświetniły desery przygotowane przez Piotra Krysiaka oraz ogromny tort w kształcie butelki autorstwa naszego mistrza wypieków – Marcina Surdyka.

Obejrzyj relację z wydarzenia: