Maciej Jankowski

Maciej Jankowski

Lubię powrót do tradycji - chętnie szukam regionalnych receptur i produktów.

W zawodzie pracuję od 35 lat. Moja przygoda z piekarstwem zaczęła się w 1981 roku. Pierwsze kroki stawiałem w dawnych zakładach PSS Społem. W połowie lat 80. zdałem egzamin na czeladnika w Poznańskiej Izbie Rzemieślniczej. Szlifu w zawodzie piekarza nabierałem u znakomitych poznańskich rzemieślników. Na początku lat 90. z pełną pieczołowitością kontynuowałem pracę w piekarniach typu francuskiego, włoskiego i niemieckiego, w kraju i zagranicą, nabierając coraz większego doświadczenia zawodowego. Dzięki temu poznałem też rodzaje pieczywa i technologie wyrobów piekarskich inne od naszych polskich wypieków, produkowanych metodą tradycyjną.

Kolejną przygodę z odmiennym od rodzimego piekarstwem rozpocząłem w 1996 roku, podejmując pracę w Super Bake, znanym dziś pod nazwą światowej marki Zeelandia. Pracując w tym miejscu, w 2004 roku uzyskałem tytuł Mistrza w zawodzie piekarz w Radomskiej Izbie Rzemieślniczej. Aktualnie jestem technologiem odpowiedzialnym za ustawienia produkcji w piekarniach rzemieślniczych i przemysłowych na terenie całej Polski, prowadzę też różnego rodzaju prezentacje i szkolenia.

Posiadam wiele certyfikatów, uczestniczyłem też w licznych seminariach. Od wielu lat biorę udział w krajowych i zagranicznych Targach Piekarsko-Cukierniczych, takich jak Polagra-Food, Europain (Francja), IBA (Niemcy) czy Intersicop (Hiszpania). To z nich w dużej mierze czerpię inspiracje do tworzenia i opracowywania nowych receptur.

Jako eksperta w mojej dziedzinie zawsze fascynowało mnie piekarstwo europejskie w połączeniu z piekarstwem polskim, z uwzględnieniem charakterystyki i różnic wypieków regionalnych. Lubię wracać do tradycji, dlatego chętnie poszukuję regionalnych receptur i produktów. Coraz bardziej zainteresowani nimi są także konsumenci – tym bardziej wierzę w to, że warto na nie postawić.