Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Apple pie

19.03.2016 15:13 12345 4,86/5 (7)
  • Kruche ciasto

    • 280 g mąki pszennej typ 550
    • 160 g schłodzonego masła
    • 80 g cukru pudru
    • 4 g cukru waniliowego
    • 1 jajko
  • Nadzienie

    • 1 kg jabłek (najlepiej Granny Smith)
    • 30 g masła
    • 30 g miodu akacjowego
  • Dekoracja

    • cukier puder

KRUCHE CIASTO

Masło łączymy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem, a następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez ok. 2 godz. i dzielimy na dwie równe części (z jednej części wykonamy spodnią, a z drugiej wierzchnią warstwę). Po wyjęciu ciasta z lodówki obie części rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Jedną z nich wykładamy formę o średnicy 28 cm i zapiekamy na złoto w temp. ok. 200°C przez ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

NADZIENIE

Obieramy jabłka ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry. Rozpuszczamy na patelni masło z miodem, dodajemy 200 g jabłek i prażymy przez ok. 10 min na wolnym ogniu.

Po schłodzeniu wykładamy jabłka na upieczony wcześniej spód. Na prażone jabłka nakładamy pozostałą część pokrojonych jabłek.

Całość przykrywamy kruchym ciastem. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 min i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

  • Kruche ciasto

  • Nadzienie

    • 1 kg jabłek (najlepiej Granny Smith)
    • 200 g cukru
    • 200 g masła
    • 4 g cynamonu
  • Smarówka

    • 40 g jajek
    • 10 g wody
  • Dekoracja

    • 30 g cukru dekoracyjnego

KRUCHE CIASTO

Składniki mieszamy na wolnych obrotach przy zastosowaniu płaskiego mieszadła, do czasu dokładnego wyrobienia ciasta. Całość schładzamy przez ok. 1 godz.

Częścią ciasta wykładamy spód i boki foremki do wypieku tart o średnicy 25 cm i wysokości ok. 5 cm. Podpiekamy w temperaturze ok. 190°C do czasu uzyskania jasnozłocistej barwy.

NADZIENIE

Masło podgrzewamy z dodatkiem cukru i cynamonu, mieszamy do czasu dokładnego rozpuszczenia cukru. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy i dodajemy do masła. Dusimy pod przykryciem w dużym naczyniu przez ok. 20 min. Jabłka odcedzamy, wykładamy na podpieczone spody i przykrywamy warstwą pozostałego ciasta kruchego.

SMARÓWKA

Składniki mieszamy do czasu powstania jednorodnej masy.

DEKORACJA

Powierzchnię ciasta kruchego pokrywamy warstwą smarówki i posypujemy cukrem.

Wypiekamy w temp. 180-190°C przez ok. 35 min.

Ciasto serwujemy podgrzane do temperatury ok. 50°C z lodami lub sosem waniliowym.