Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Babeczki z pieczonym musem czekoladowym i malinami

10.08.2016 15:46 12345 3,80/5 (5)
  • Kruche ciasto czekoladowe

    • 250 g mąki pszennej typ 550
    • 50 g kakao
    • 200 g masła
    • 130 g cukru pudru
    • 2 żółtka
  • Pieczony mus czekoladowy

    • 210 g gorzkiej czekolady
    • 120 g masła
    • 90 g śmietany 30%
    • 90 g cukru
    • 3 jajka
  • Dekoracja

    • 1 galaretka malinowa
    • 400 g malin
    • cukier puder

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE

Mąkę łączymy z kakao i cukrem. Dodajemy zimne masło w małych kawałkach i delikatnie wyrabiamy do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na  1 godz., a następnie wałkujemy i wykładamy nim foremki do babeczek o średnicy 7 cm. Pieczemy w temp. 190°C przez ok. 10-20 min.

 

PIECZONY MUS CZEKOLADOWY

Upłynniamy czekoladę z masłem i dodajemy zagotowaną śmietanę. Ubijamy jaja z cukrem, a następnie delikatnie mieszając, dokładnie łączymy obie masy.

Gotowy mus wykładamy na spody babeczek i zapiekamy w temp. 190°C przez około 8 min.

 

DEKORACJA

Po wystudzeniu babeczek smarujemy ich powierzchnię rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretką. Babeczki dekorujemy świeżymi malinami i cukrem pudrem.

 

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE

Wszystkie składniki mieszamy na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty, przy zastosowaniu płaskiego mieszadła.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki do wypieku korpusów o średnicy 7 cm. Korpusy pieczemy w temp. 190°C przez ok. 10-20 min.

 

PIECZONY MUS CZEKOLADOWY

Upłynniamy czekoladę z masłem i dodajemy zagotowaną śmietanę. Napowietrzamy jaja z cukrem, a następnie dokładnie łączymy obie masy, delikatnie mieszając ręcznym mieszadłem.

Gotowy mus dozujemy do wypieczonych korpusów i zapiekamy w temp. 190°C przez około 8 min.

 

DEKORACJA

Po wystudzeniu babeczek smarujemy ich powierzchnię żelem Paletta Gold. Babeczki dekorujemy świeżymi malinami i cukrem pudrem.