Maciej Jankowski
Maciej Jankowski
Poznaj Mistrza

Bagietka z siemieniem lnianym i nasionami chia

20.06.2016 10:56 12345 3,50/5 (4)
  • Podmłoda

    • 125 g mąki pszennej typ 550
    • 2 g świeżych drożdży
    • 75 g zimnej wody
  • Bagietki

    • 202 g podmłody
    • 250 g mąki pszennej typ 550
    • 10 g świeżych drożdży
    • 110 g wody
    • 25 g siemienia lnianego
    • 25 g nasion chia
    • 50 g wody do namoczenia nasion
    • sól

PODMŁODA

Składniki podmłody dokładnie mieszamy przez kilka minut. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 24 h.

BAGIETKI

Nasiona namaczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 1 godz. Po upływie tego czasu przystępujemy do przygotowania bagietek.

Do podmłody dodajemy mąkę, drożdże, wodę i sól. Całość mieszamy ok. 15 min na wolnych i ok. 7 min na szybkich obrotach (podczas szybkich obrotów dodajemy nasiona), a następnie odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie ciasto przebijamy i wykładamy na stolnicę posypaną mąką na ok. 40 min.

Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na kawałki o wadze ok. 180 g i formujemy na kształt bagietek. Następnie przykrywamy je ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez 40 min.

Piekarnik ustawiamy na 230°C z termoobiegiem, a na dnie umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą. Wyrośnięte bagietki układamy na rozgrzanej blasze i pieczemy przez ok. 25-30 min.