Maciej Jankowski
Maciej Jankowski
Poznaj Mistrza

Bagietki francuskie

20.02.2016 17:12 12345 4,71/5 (7)
  • Podmłoda

    • 125 g mąki pszennej typ 550
    • 2 g świeżych drożdży
    • 75 g zimnej wody
  • Bagietki

    • 202 g podmłody
    • 250 g mąki pszennej typ 550
    • 10 g świeżych drożdży
    • 160 g wody
    • sól

PODMŁODA

Składniki podmłody dokładnie mieszamy przez kilka minut. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 24 h.

BAGIETKI

Do podmłody dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (ok. 15 min na wolnych i ok. 7 min na szybkich obrotach), a następnie odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie ciasto przebijamy i wykładamy na stolnicę posypaną mąką na ok. 40 min.

Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na kawałki o wadze ok. 180 g (4 sztuki), formujemy na kształt bagietek i układamy na płaskiej lub falistej blasze. Następnie przykrywamy je ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez 40 min.

Piekarnik ustawiamy na 230°C z termoobiegiem, a na dnie umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą. Bagietki pieczemy przez ok. 25-30 min.