Maciej Jankowski
Maciej Jankowski
Poznaj Mistrza

Bułki pszenne ze szpinakiem

22.03.2016 12:17 12345 4,43/5 (7)
  • Podmłoda

    • 125 g mąki pszennej typ 550
    • 2 g świeżych drożdży
    • 75 g zimnej wody
  • Bułki

    • 202 g podmłody
    • 250 g mąki pszennej typ 550
    • 13 g margaryny
    • 13 g świeżych drożdży
    • 8 g soli
    • 4 g cukru kryształu
    • 10 g prażonej cebuli
    • 0,5 g gałki muszkatołowej
    • 0,5 g imbiru
    • 20 g orzechów włoskich
    • 150 g wody
    • 100 g szpinaku

PODMŁODA

Składniki podmłody dokładnie mieszamy przez kilka minut. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 24 h.

 

BUŁKI

Do podmłody dodajemy pozostałe składniki (poza szpinakiem) i mieszamy (ok. 10 min na wolnych i ok. 6 min na szybkich obrotach). Pod koniec mieszania dodajemy szpinak, a następnie odstawiamy ciasto na ok. 30 min.

Ciasto dzielimy na kawałki ok. 80 g (wyjdzie ok. 10 sztuk) i odstawiamy pod przykryciem na ok. 40 min. Piekarnik ustawiamy na 220 – 230°C z termoobiegiem, a na dnie umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą. Wyrośnięte bułki układamy na rozgrzanej blasze i pieczemy przez ok. 16-18 min.