Maciej Jankowski
Maciej Jankowski
Poznaj Mistrza

Bułki z dynią

12.05.2016 10:50 12345 4,67/5 (6)
  • Podmłoda

    • 125 g mąki pszennej typ 550
    • 2 g świeżych drożdży
    • 75 g zimnej wody
  • Bułki

    • 202 g podmłody
    • 250 g mąki pszennej typ 550
    • 12 g drożdży
    • 8 g soli
    • 4 g cukru
    • 13 g margaryny
    • 160 g letniej wody
    • 40 g pestek dyni
  • Dekoracja

    • 50 g pestek dyni

PODMŁODA

Składniki podmłody mieszamy (uzyskamy gęstą konsystencję), przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godz.

 

BUŁKI

Wszystkie składniki mieszamy mikserem przez około 10 min (5 min na wolnych i 5 min na szybkich obrotach). Wymieszane ciasto wykładamy na blat kuchenny oprószony mąką pszenną, przykrywamy bawełnianą ścierką i zostawiamy na ok. 15 min. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je na ok. 10 min.

W kolejnym kroku dzielimy ciasto na 8 równych części i ręcznie formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając i zachowując pomiędzy nimi odstępy (ciasto rozrośnie się na skutek fermentacji i pieczenia). Dla dekoracji możemy przed rozrostem posmarować ciasto wodą i posypać pestkami dyni.

Blachę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem lub folią spożywczą i zostawiamy bułki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 1 godz.

 

Przygotowujemy piekarnik: nastawiamy go na 240°C z termoobiegiem i wstawiamy na dno naczynie żaroodporne z gorącą wodą (para zapobiegnie obsychaniu bułek).

Wyrośnięte bułki wstawiamy na środkową półkę piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 230°C. Czas pieczenia to ok. 18 min.

Po wyjęciu bułek z piekarnika, odkładamy je na metalową siatkę do ostudzenia.