Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Cookies czekoladowe

25.02.2016 15:35 12345 4,50/5 (6)
  • Ciasto

    • 450 g masła
    • 450 g cukru kryształu
    • 4 łyżki miodu akacjowego
    • 900 g mąki pszennej typ 550
    • 2 łyżki proszku do pieczenia
    • 400 g czekolady (dropsy do pieczenia)

Masło i cukier ucieramy do otrzymania kremowej konsystencji. Do masy dodajemy miód i dokładnie łączymy. W kolejnym kroku dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy czekoladowe dropsy.
Z ciasta formujemy małe kule i delikatnie je spłaszczamy. Wypiekamy je do otrzymania złotej barwy w temp. 210°C przez ok. 10 min.

  • Ciasto

    • 1 kg Q’ki
    • 150 g masła lub margaryny 80%
    • 70 g wody
    • 150 g czekolady (dropsy do pieczenia)

Q’ki mieszamy z tłuszczem na wolnych obrotach przez ok. 3 min przy zastosowaniu płaskiego mieszadła. Powoli dolewamy wodę i zwiększamy obroty do średnich. Dosypujemy czekoladowe dropsy i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 5 cm i kroimy go na plastry grubości ok. 2 cm (ciasto nie wymaga chłodzenia).

Ciastka układamy płasko (z zachowaniem dużych odstępów) na blachach pokrytych papierem do pieczenia.

Wypiekamy je w piecu wsadowym w temp. 200°C przez ok. 11-12 min.