Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Czekoladowa rolada biszkoptowa

18.05.2016 10:59 12345 4,83/5 (6)
  • Biszkopt

    • 150 g jajek
    • 65 g cukru
    • 60 g mąki pszennej
    • 15 g mąki ziemniaczanej
    • 10 g kakao
  • Nadzienie z czarnej porzeczki

    • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • Krem porzeczkowy

    • 250 g śmietany 30%
    • 40 g cukru pudru
    • 5 g żelatyny
    • 25 g wody
    • 100 g czarnej porzeczki
  • Polewa czekoladowa

    • 200 g czekolady deserowej
    • 50 g oleju

BISZKOPT

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę rozprowadzamy na płaskiej blaszce piekarnikowej, pokrytej papierem do pieczenia. Wypiekamy w temp. 230°C przez ok. 6 min.

 

KREM PORZECZKOWY

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę po namoczeniu rozpuszczamy i dodajemy do ubitej śmietany razem ze zmiksowaną czarną porzeczką. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

POLEWA CZEKOLADOWA

Czekoladę upłynniamy z olejem w kąpieli wodnej.

 

Na wystudzonym biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki i krem porzeczkowy. Biszkopt zwijamy, schładzamy i oblewamy polewą czekoladową.

BISZKOPT

Wszystkie składniki napowietrzamy przez ok. 10 min na wysokich obrotach, przy użyciu rózgi. Masę rozsmarowujemy na papierze silikonowym i wypiekamy w temp. 230°C przez ok. 6 min.

 

KREM PORZECZKOWY

Schłodzoną śmietanę ubijamy. Zeesan Czarna Porzeczka dokładnie rozpuszczamy w wodzie i porcjami dodajemy do niego ubitą śmietanę. Całość delikatnie mieszamy.

 

POLEWA CZEKOLADOWA

Polewę podgrzewamy (maksymalna temp. 55°C) w kąpieli wodnej lub zbiornikach zaopatrzonych w płaszcz wodny. W zależności od oczekiwanego rezultatu, do polewy można dodać olej (maksymalnie 400 g oleju na 1 kg Satina Dark) i mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Na wystudzonym biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki i krem porzeczkowy. Biszkopt zwijamy, schładzamy i oblewamy polewą czekoladową.