Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Deser herbaciany

27.06.2016 11:20 12345 4,20/5 (5)
  • Biszkopt czekoladowy

    • 150 g jajek
    • 40 g cukru
    • 70 g mąki pszennej
    • 10 g kakao
    • 3 g proszku do pieczenia
  • Krem herbaciany

    • 250 g śmietany 30%
    • 250 g białej czekolady
    • 375 g ubitej śmietany 30%
    • 5 g żelatyny
    • 15 g wody
    • 15 g zielonej herbaty
  • Dekoracja

    • zielona herbata matcha

BISZKOPT CZEKOLADOWY

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wypiekamy w temp. 180°C przez ok. 25 min, schładzamy i kroimy na kawałki.

 

KREM HERBACIANY

Śmietanę zagotowujemy z zieloną herbatą, przecedzamy przez sitko i wlewamy do białej czekolady. Do masy dodajemy wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.

 

Deser układamy warstwami według uznania i dekorujemy herbacianym proszkiem (matcha).

  • Biszkopt czekoladowy

  • Krem herbaciany

    • 250 g śmietany 30%
    • 250 g białej czekolady
    • 375 g ubitej śmietany 30%
    • 5 g żelatyny
    • 15 g wody
    • 15 g zielonej herbaty
  • Dekoracja

    • zielona herbata matcha

BISZKOPT CZEKOLADOWY

Wszystkie składniki napowietrzamy na wysokich obrotach przez ok. 10 min (przy zastosowaniu rózgi). Masę dozujemy do form. Wypiekamy w temp. ok. 180° C przez ok. 25 min i schładzamy i kroimy na kawałki.

 

KREM HERBACIANY

Śmietanę zagotowujemy z zieloną herbatą, przecedzamy przez sitko i wlewamy do białej czekolady. Do masy dodajemy wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.

 

Deser układamy warstwami według uznania i dekorujemy herbacianym proszkiem (matcha).