Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Deser Tiramisu

30.05.2016 14:42 12345 4,17/5 (6)
  • Biszkopciki

    • 5 żółtek + 90 g cukru
    • 5 białek + 100 g cukru
    • 90 g mąki pszennej
    • 90 g mąki ziemniaczanej
  • Nakropka

    • 100 g espresso
    • 30 g cukru
    • 50 g likieru amaretto
  • Krem

    • 50 g żółtek
    • 40 g cukru
    • 300 g sera mascarpone
    • 100 g śmietany 30%
    • 10 g cukru pudru
  • Dekoracja

    • kakao

BISZKOPCIKI

Żółtka ubijamy z cukrem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z cukrem. Obie masy delikatnie łączymy, a następnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną.

Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy małe biszkopciki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wypiekamy w temp. 180°C przez ok. 15 min.

NAKROPKA

Do gorącego espresso dodajemy cukier, a po ostudzeniu – likier amaretto.

KREM

Żółtka ucieramy na parze z cukrem i łączymy z ubitym mascarpone. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem i delikatnie łączymy obie masy.

 

W szklanym pucharku układamy kolejno biszkopciki nasączone nakropką i przygotowany krem. Każdą warstwę przesypujemy kakao.

  • Biszkopciki

    • 150 g Quickmix
    • 150 g cukru
    • 200 g mąki pszennej typ 500
    • 75 g mąki ziemniaczanej
    • 320 g jajek
  • Nakropka

    • 100 g espresso
    • 30 g cukru
    • 50 g likieru amaretto
  • Krem

  • Dekoracja

    • kakao

BISZKOPCIKI

Wszystkie składniki napowietrzamy na wysokich obrotach przez ok. 7 min (stopień napowietrzenia ok. 320 – 380 g/l). Biszkopciki dozujemy maszynowo lub ręcznie (przy pomocy rękawa cukierniczego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekamy w temp. 230°C przez ok. 8 -10 min.

NAKROPKA

Do gorącego espresso dodajemy cukier, a po ostudzeniu -likier amaretto.

KREM

Ubijamy schłodzoną śmietanę. Zeesan Tiramisu rozpuszczamy w wodzie i dokładnie mieszamy. Dodajemy porcjami ubitą śmietanę i całość delikatnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

 

W szklanym pucharku układamy kolejno biszkopciki nasączone nakropką i przygotowany krem. Każdą warstwę przesypujemy kakao.