Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Jabłkowy cupcake

25.07.2016 10:30 12345 5,00/5 (4)
  • Masa biszkoptowa

    • 275 g masła
    • 275 g cukru pudru
    • 70 g śmietany 30%
    • 140 g żółtek
    • 130 g jajek
    • 180 g mąki pszennej
    • 180 g mąki ziemniaczanej
    • 8 g proszku do pieczenia
  • Krem śmietankowy

    • 250 g śmietany 30%
    • 20 g cukru pudru
    • 3 g żelatyny
    • 15 g wody
  • Owoce

    • prażone jabłka

MASA BISZKOPTOWA

Masło ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy żółtka, jajka oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu, całość łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masą napełniamy formy do 3/4 wysokości. Do środka szprycą nakładamy prażone jabłka. Wypiekamy w temp. 180° C przez ok. 17 min (w zależności od wielkości formy).

KREM ŚMIETANKOWY

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę moczymy w wodzie, a gdy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia i dokładnie łączymy z ubitą śmietaną.

Powstałym kremem dekorujemy powierzchnię wystudzonych ciastek.

MASA BISZKOPTOWA

Masło (lub margarynę) o temperaturze pokojowej mieszamy z pozostałymi składnikami na wolnych lub średnich obrotach przez około 5 min, przy użyciu płaskiego mieszadła.
Masę dozujemy do natłuszczonych foremek. Do środka szprycą nakładamy prażone jabłka. Wypiekamy w temp. ok. 180° C przez ok. 20 min. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

KREM ŚMIETANKOWY

Schłodzoną śmietanę ubijamy. Zeesan Krem Neutralny dokładnie rozpuszczamy w wodzie. Porcjami dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Powstałym kremem dekorujemy powierzchnię wystudzonych ciastek.