Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Kruche sablé z malinami

28.02.2016 16:17 12345 4,80/5 (5)
  • Ciasto kruche

    • 400 g masła
    • 200 g cukru pudru
    • 4 żółtka
    • 1 laska wanilii
    • szczypta soli
    • 500 g mąki pszennej typ 550
  • Dekoracja

    • dżem z malin
    • cukier puder

Masło i cukier puder ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtka, wanilię, sól i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę i delikatnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w papier i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy krążki (pełne oraz z dziurką w środku).

Wypiekamy w temp. 160°C do uzyskania złotego koloru.

Ostudzone pełne ciastka smarujemy dżemem z malin, przykrywamy ciastkiem z dziurką. Musimy być ostrożni, gdyż ciastka są bardzo kruche. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy na wolnych obrotach przez ok. 3 min, przy zastosowaniu płaskiego mieszadła.

Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy krążki (pełne oraz z dziurką w środku).

Wypiekamy w temp. 190°C przez ok. 25 min, do uzyskania złotego koloru.

Ostudzone pełne ciastka smarujemy dżemem z malin, przykrywamy ciastkiem z dziurką i posypujemy cukrem pudrem.