Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Rożki z kruchego ciasta z wiśniami

29.03.2016 15:32 12345 5,00/5 (6)
  • Kruche ciasto

    • 250 g masła
    • 50 g cukru pudru
    • 200 g śmietany 18%
    • 450 g mąki typ 550
    • 7 g proszku do pieczenia
  • Nadzienie

    • wiśnie (wydrylowane)
  • Dekoracja

    • cukier puder

Masło łączymy z cukrem pudrem i śmietaną. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, które następnie chłodzimy przez ok. 1 godz. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 mm.

Z ciasta wycinamy trójkąty równoramienne o bokach o długości 15 cm i podstawie mierzącej 10 cm. Na każdy z nich nakładamy po 2 wydrylowane wiśnie. Zwijamy w kształt rogalika.

Rożki pieczemy przez ok. 10 min na złoty kolor w temp. 210°C.

Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.

  • Kruche ciasto

  • Nadzienie

    • wiśnie (wydrylowane)
  • Dekoracja

    • cukier puder

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na wolnych obrotach do momentu dokładnego ich połączenia (ok. 3 min), przy zastosowaniu płaskiego mieszadła.

Ciasto rozwałkowujemy do grubości 3-4 mm. Wycinamy z niego trójkąty równoramienne o bokach o długości 15 cm i podstawie mierzącej 10 cm. Na każdy z nich nakładamy po 2 wydrylowane wiśnie. Zwijamy w kształt rogalika.

Rożki pieczemy przez ok. 10 min na złoty kolor w temp. 210°C.

Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.