Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Tarta figowa

6.04.2016 15:44 12345 5,00/5 (6)
  • Kruche ciasto

    • 160 g schłodzonego masła
    • 80 g cukru pudru
    • 8 g cukru waniliowego
    • 200 g mąki pszennej typ 550
  • Krem mascarpone

    • 250 g serka mascarpone
    • 150 g cukru pudru
    • 50 g miodu akacjowego
    • sok z 1 cytryny
    • 5 g żelatyny
    • 20 g wody
    • 400 g śmietany 30%
  • Dekoracja

    • świeże figi
    • cukier puder

KRUCHE CIASTO

Schłodzone masło łączymy z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 godz. do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy 30 cm. Pieczemy przez ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C do uzyskania złotego koloru.

KREM MASCARPONE

Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, miodem i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Kolejny krok to połączenie masy mascarpone i masy śmietanowej.

Powstały krem wykładamy na upieczone kruche ciasto. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki figami i posypujemy cukrem pudrem.

  • Kruche ciasto

  • Krem mascarpone

    • 250 g serka mascarpone
    • 150 g cukru pudru
    • 50 g miodu akacjowego
    • sok z 1 cytryny
    • 5 g żelatyny
    • 20 g wody
    • 400 g śmietany 30%
  • Dekoracja

    • świeże figi
    • cukier puder

KRUCHE CIASTO

Wszystkie składniki mieszamy na wolnych obrotach przez około 5 min, przy zastosowaniu płaskiego mieszadła.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim 4 formy do wypieku tart o średnicy ok. 24 cm.

Zapiekamy w temp. 190°C do czasu uzyskania złocistej barwy.

KREM MASCARPONE

Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, miodem i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Kolejny krok to połączenie masy mascarpone i masy śmietanowej.

Powstały krem wykładamy na upieczone kruche ciasto. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki figami i posypujemy cukrem pudrem.