Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Tarta z pieczonym musem czekoladowym i karmelem

5.03.2016 16:35 12345 4,80/5 (5)
  • Kruche ciasto czekoladowe

    • 250 g mąki pszennej typ 550
    • 50 g kakao
    • 130 g cukru pudru
    • 200 g masła
    • 2 żółtka
  • Pieczony mus czekoladowy

    • 100 g czekolady deserowej
    • 60 g masła
    • 50 g śmietany 30%
    • 2 jajka
    • 50 g cukru kryształu
  • Dekoracja

    • dulce de leche
    • czekolada deserowa
    • kakao

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE

Mąkę łączymy z kakao i cukrem. Dodajemy zimne masło w małych kawałkach i delikatnie wyrabiamy do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 1 godz.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do wypieku tarty. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 20 min.

PIECZONY MUS CZEKOLADOWY

Czekoladę upłynniamy razem z masłem i dodajemy do zagotowanej śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania napowietrzonej, puszystej konsystencji (stopień napowietrzenia jak do biszkoptu). W kolejnym kroku delikatnie łączymy obie masy.

Gotowy mus czekoladowy wykładamy na upieczone ciasto i zapiekamy w temp. 190°C przez około 8 min.

Po ostudzeniu tarty, na jej powierzchni rozsmarowujemy masę kajmakową typu dulce de leche, dekorujemy wiórami z czekolady deserowej i posypujemy kakao.

  • Kruche ciasto czekoladowe

  • Pieczony mus czekoladowy

    • 200 g czekolady deserowej
    • 120 g masła
    • 100 g śmietany 30%
    • 100 g cukru kryształu
    • 240 g jajek
  • Dekoracja

    • dulce de leche
    • czekolada deserowa
    • kakao

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE

Wszystkie składniki mieszamy na wolnych obrotach przez ok. 3 min, przy zastosowaniu płaskiego mieszadła.

Wałkujemy kruche spody, wykładamy nimi formy, ewentualnie dziurkujemy ciasto.

Kruche spody możemy lekko podpiec w temp. 190-200°C przez około 10-12 min, po czym wyłożyć na nie mus lub na surową warstwę kruchego ciasta wyłożyć czekoladowy mus i razem wypiec.

PIECZONY MUS CZEKOLADOWY

Czekoladę upłynniamy razem z masłem i dodajemy do zagotowanej śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania napowietrzonej, puszystej konsystencji (stopień napowietrzenia jak do biszkoptu). W kolejnym kroku delikatnie łączymy obie masy.

Gotowy mus czekoladowy wykładamy na ciasto i zapiekamy w temp. 190°C przez około 8 min (wydłużamy czas dla surowego ciasta).

Po ostudzeniu tarty, na jej powierzchni rozsmarowujemy masę kajmakową typu dulce de leche, dekorujemy wiórami z czekolady deserowej i posypujemy kakao.