Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Tarta migdałowa z gruszkami

8.03.2016 14:50 12345 4,83/5 (6)
  • Kruche ciasto

    • 200 g mąki pszennej typ 550
    • 100 g cukru kryształu
    • 100 g masła
    • 1 jajko
  • Masa migdałowa

    • 125 g masła
    • 125 g cukru kryształu
    • 2 jajka
    • 60 g mąki pszennej typ 550
    • 60 g mączki migdałowej
  • Dekoracja

    • gruszki w syropie cukrowym (z puszki)
    • płatki migdałowe
    • cukier puder

KRUCHE CIASTO

Łączymy mąkę z cukrem i dodajemy chłodne masło pokrojone na małe kawałki. Delikatnie wyrabiamy. Gdy masło całkowicie połączy się z sypkimi składnikami, dodajemy jajko i delikatnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię lub papier i odstawiamy do lodówki na około 1 godz.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do wypieku tarty.

MASA MIGDAŁOWA

Masło ucieramy z cukrem i dodajemy jajka. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na surowe kruche ciasto. Na powierzchni układamy pokrojone gruszki z syropu i posypujemy płatkami migdałów.

Tartę pieczemy w temp. 170°C około 50 min do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu tartę dekorujemy cukrem pudrem.

 

  • Kruche ciasto

  • Masa migdałowa

  • Dekoracja

    • gruszki w syropie cukrowym (z puszki)
    • płatki migdałowe
    • cukier puder

KRUCHE CIASTO

Wszystkie składniki mieszamy na wolnych obrotach przy zastosowaniu płaskiego mieszadła, do czasu dokładnego połączenia składników (3-5 min). Masę rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do wypieku.

Kruche spody możemy lekko podpiec w temp. 180°C przez ok. 10-12 min, do czasu uzyskania jasnozłocistej barwy, po czym wyłożyć na nie masę migdałową lub na surową warstwę ciasta kruchego wyłożyć masę migdałową i razem wypiec.

MASA MIGDAŁOWA

Perla dokładnie mieszamy z jajkami i wykładamy na ciasto.

DEKORACJA

Na powierzchni układamy pokrojone gruszki z syropu i posypujemy płatkami migdałów.

Tartę pieczemy w temp. 170°C około 50 min do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu tartę dekorujemy cukrem pudrem.