Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Tarte au citron – tarta cytrynowa z bezami

16.03.2016 15:02 12345 4,00/5 (5)
  • Kruche ciasto

    • 300 g mąki pszennej typ 550
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 żółtka
  • Krem cytrynowy

    • 5 jajek
    • 150 g cukru kryształu
    • 300 ml soku ze świeżych cytryn
    • 15 ml soku ze świeżej limonki
    • 125 g śmietany 30%
  • Dekoracja

    • mini bezy
    • skórka cytrynowa

CIASTO KRUCHE

Mąkę łączymy z cukrem pudrem i chłodnym masłem pokrojonym na małe kawałki. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię lub papier i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do wypieku tarty. Ciasto wypiekamy w temp. 180°C do uzyskania złotej barwy.

KREM CYTRYNOWY

Jajka mieszamy z cukrem oraz sokiem z cytrusów. Do masy dodajemy zagotowaną śmietanę. Całość delikatnie podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia, pamiętając o ciągłym mieszaniu, by uniknąć przypalenia. Masę przecedzamy i gotowy krem wylewamy do formy z kruchym ciastem.

Całość zapiekamy w temp. 150°C przez ok. 20 min (do całkowitego ścięcia kremu cytrynowego).

Powierzchnię ostudzonej tarty dekorujemy mini bezami i startą skórką cytrynową.

  • Kruche ciasto

  • Krem cytrynowy

    • 750 g jajek
    • 375 g cukru kryształu
    • 750 ml soku ze świeżych cytryn
    • 37 ml soku ze świeżej limonki
    • 312 g śmietany 30%
  • Dekoracja

    • mini bezy
    • skórka cytrynowa

CIASTO KRUCHE

Wszystkie składniki mieszamy na wolnych obrotach przy zastosowaniu płaskiego mieszadła, do czasu dokładnego połączenia się składników (3-5 min). Masę rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do wypieku tart. Ciasto wypiekamy w temp. 180°C do uzyskania złotej barwy.

KREM CYTRYNOWY

Jajka mieszamy z cukrem oraz sokiem z cytrusów. Do masy dodajemy zagotowaną śmietanę. Całość delikatnie podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia, pamiętając o ciągłym mieszaniu, by uniknąć przypalenia. Masę przecedzamy i gotowy krem wylewamy do formy z kruchym ciastem.

Całość zapiekamy w temp. 150°C przez ok. 20 min (do całkowitego ścięcia kremu cytrynowego).

Powierzchnię ostudzonej tarty dekorujemy bezami i startą skórką cytrynową.