Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Tort czekoladowy

13.07.2016 09:37 12345 3,36/5 (11)
  • Biszkopt czekoladowy

    • 150 g jajek
    • 40 g cukru
    • 70 g mąki pszennej
    • 10 g kakao
    • 3 g proszku do pieczenia
  • Nakropka

    • 100 g cukru
    • 200 g wody
  • Mus czekoladowy

    • 160 g czekolady deserowej
    • 340 g śmietany 30%
  • Wióry czekoladowe

    • 100 g czekolady deserowej

BISZKOPT CZEKOLADOWY

Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 20 cm. Wypiekamy w temp. 180°C przez ok. 25 min.

 

NAKROPKA

Zagotowujemy wodę z cukrem i zostawiamy do wystudzenia.

 

MUS CZEKOLADOWY

Zagotowujemy 180 g śmietany i zalewamy czekoladę. Całość dokładnie łączymy i pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostałą śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z czekoladową masą. Powstały mus schładzamy

 

WIÓRY CZEKOLADOWE

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na chłodną powierzchnię. Za pomocą noża lub metalowej łopatki zeskrobujemy czekoladowe wióry.

 

Biszkopt dzielimy na trzy części o równej grubości i nasączamy je nakropką. Pomiędzy blatami równomiernie rozprowadzamy mus czekoladowy. Powstały tort dekorujemy wiórami czekoladowymi.

BISZKOPT CZEKOLADOWY

Wszystkie składniki napowietrzamy na wysokich obrotach przez ok. 10 min. Masę dozujemy do pięciu form o średnicy ok. 16 cm. Wypiekamy w temp. 180° C przez ok. 25 min. Każde ciasto schładzamy i dzielimy na trzy blaty o równej grubości.

 

NAKROPKA

Zagotowujemy wodę z cukrem i zostawiamy do wystudzenia.

 

MUS CZEKOLADOWY

Zagotowujemy 1800 ml śmietany, dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Ganache studzimy do temp. ok. 35°C. Pozostałą śmietanę napowietrzamy. Obie masy delikatnie łączymy.

 

WIÓRY CZEKOLADOWE

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na chłodną powierzchnię. Za pomocą noża lub metalowej łopatki zeskrobujemy czekoladowe wióry.

 

Biszkopt nasączamy nakropką i przekładamy musem. Tort dekorujemy wiórami czekoladowymi.