Marcin Surdyk
Marcin Surdyk
Poznaj Mistrza

Tort malinowy

14.06.2016 11:41 12345 4,20/5 (5)
  • Biszkopt

    • 150 g jajek
    • 35 g cukru
    • 70 g mąki pszennej
    • 3 g proszku do pieczenia
  • Nakropka

    • 50 g cukru
    • 100 g wody
  • Krem malinowy

    • 250 g śmietany 30%
    • 40 g cukru pudru
    • 5 g żelatyny
    • 25 g wody
    • 75 g malin
  • Owoce

    • 30 g świeżych malin (do przełożenia)
    • 200 g świeżych malin (do dekoracji)
  • Biszkopciki

    • 3 żółtka + 45 g cukru
    • 3 białka + 50 g cukru
    • 45 g mąki pszennej
    • 45 g mąki ziemniaczanej

BISZKOPT

Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy do formy o średnicy 20 cm. Wypiekamy w temp. 180°C przez ok. 25 min.

 

NAKROPKA

Zagotowujemy wodę z cukrem i studzimy.

 

KREM MALINOWY

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w wodzie. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz zmiksowane maliny. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

BISZKOPCIKI

Żółtka ubijamy z cukrem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z cukrem. Obie masy delikatnie łączymy, a następnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną.

Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy podłużne biszkopciki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wypiekamy w temp. 180°C przez ok. 15 min.

 

Biszkopt dzielimy na dwa blaty i nasączamy nakropką. Na jeden z nich nakładamy 2/3 kremu oraz maliny i przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy pozostałą część malinowej masy. Przycinamy krawędź biszkopcików i używamy ich do obłożenia boków tortu. Całość obwiązujemy wstążką, dzięki której biszkopty będą się lepiej trzymały.

BISZKOPT

Wszystkie składniki napowietrzamy przez 8-9 minut na wysokich obrotach, przy zastosowaniu rózgi. Masę dozujemy do form przy użyciu worka cukierniczego. Wypiekamy w temp. 180°C przez ok. 25 min.

 

NAKROPKA

Zagotowujemy wodę z cukrem i studzimy.

 

KREM MALINOWY

Schłodzoną śmietanę ubijamy. Zeesan Malinowy dokładnie rozpuszczamy w wodzie i porcjami dodajemy ubitą śmietanę. Całość delikatnie mieszamy.

 

BISZKOPCIKI

Wszystkie składniki napowietrzamy na wysokich obrotach przez 7 min, przy użyciu rózgi (stopień napowietrzenia 320 – 380 g/l). Biszkopciki dozujemy maszynowo lub ręcznie (przy pomocy rękawa cukierniczego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekamy w temp. 230°C przez 8 -10 min.

 

Każdy biszkopt dzielimy na dwa blaty i nasączamy nakropką. Na jeden z nich nakładamy 2/3 kremu oraz maliny i przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy pozostałą część malinowej masy. Przycinamy krawędź biszkopcików i używamy ich do obłożenia boków tortu. Całość obwiązujemy wstążką, dzięki której biszkopty będą się lepiej trzymały.