Duch współzawodnictwa na Targach SIGEP 2016

30.01.2016 14:52 12345 5,00/5 (1)
SIGEP 2016 w Rimini to nie tylko największe targi skupiające cukierników, lodziarzy i piekarzy, ale także miejsce, w którym najzdolniejsi przedstawiciele branży mogą się zmierzyć w licznych zawodach, pokazując swój kunszt, doskonałą technikę i nieograniczoną wyobraźnię.

Liczne imprezy towarzyszące targom jak zwykle gromadzą tłumy zainteresowanych. W 2016 roku podczas SIGEP po raz kolejny mistrzowie cukiernictwa, lodziarstwa i piekarstwa mogli się zmierzyć z najlepszymi z całego świata. Jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń był Puchar Świata w Lodziarstwie czyli 7. edycja Coppa del Mondo della Gelateria, w której udział wzięła też polska drużyna.

SIGEP 2016

Ciekawym konkursem dla piekarzy były zawody „Bread in the City”, w których udział wzięło 8 zespołów reprezentujących różne kraje. Drużyny stanęły przed trudnym zadaniem stworzenia różnych rodzajów pieczywa, ciast, a nawet pizzy. Ten międzynarodowy konkurs piekarski odkrył rzadkie i często nieznane oblicze pieczywa. Od tradycyjnej formy po próbę kompilowania dnia wczorajszego z jutrem.

SIGEP 2016

Wielbiciele sztuki cukierniczej na SIGEP nie mogli z kolei ominąć konkursu Canzoni Musica Artisti – Glamour Italian Cakes. Tym razem motywem przewodnim dla mistrzów sugarcraftingu byli artyści sceny muzycznej. Zawodnicy wykazali się fenomenalnym kunsztem i fantazją w realizacji tematu, co przyciągnęło rzesze widzów zachwyconych dziełami sztuki z masy cukrowej.