Dzikie żniwa

30.05.2016 09:28 12345 4,20/5 (5)
Zbieranie dzikich roślin i korzystanie z nich w kuchni wraca do łask.

Dzikie rośliny leśne i łąkowe to kolejny kulinarny trend. Odkrywamy je na nowo! Wykopujemy zapomniane przez pokolenia skarby natury i szukamy w nich nowych źródeł uciechy dla podniebienia.

Dzikie rośliny są pełne zalet. Ich zbieranie nic nie kosztuje, a czas, jaki spędzamy na łonie natury, trzeba liczyć w kategorii zysków, nie strat! Mamy wokół nieograniczony dostęp do naturalnego pożywienia, w którym nie znajdziemy chemicznych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Funkcję uzupełniającą menu dostrzega i praktykuje wciąż niewielkie jeszcze grono entuzjastów, choć ich liczba rośnie z dnia na dzień. Sięgając po dzikie zioła, owoce i kwiaty, mamy pewność, że to co jemy lub serwujemy innym, zyskuje wymierną wartość zdrowotną.

Prześledźmy kilka roślin, które z sukcesem wracają do kulinarnych łask.

Dzikie żniwa

Rokitnik

Rosjanie nazywają go „Złotem Syberii”, bo zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji. Z uwagi na swój kwaśny i lekko ananasowy aromat, określany jest również mianem „rosyjskiego ananasa”. Owoce rokitnika zbierane są od sierpnia do października. Służą do stworzenia m.in. sosów, soków, nalewek, dżemów, konfitur, marmolad i galaretki. Rokitnik zachowuje pierwotne właściwości owocu, bez względu na to, czy owoce gotujemy, prażymy lub suszymy. Tarta z konfiturą z rokitnika? Czy to nie brzmi bajecznie?

Kwiat akacji

Właściwa i pełna nazwa to robinia akacjowa. Idealną porą na zbieranie kwiatów jest maj i czerwiec.
Jak płatki akacji mogą przysłużyć się w kuchni? Można z nich zrobić syrop lub też poddać fermentacji na likier. Z kwiatów akacji przygotowuje się przeciery, konfitury i syropy. Świeżą akację można również dodać do surówek, sałatek i wypieków. Co powiecie na placuszki z kwiatami akacji? Smakują lepiej niż te klasyczne z jabłkami. Są bardziej aromatyczne!

Kwiaty czarnego bzu

Są białe i pięknie pachną. Zawierają wiele substancji odżywczych i prozdrowotnych. Rosną w dużych baldachogronach o średnicy do 20 cm. Zapełniają więc cały talerzyk deserowy!
Kwiaty zbiera się od maja do lipca. Świeżo zerwane nie są jadalne, podobnie z resztą jak owoce. Zawierają toksyczne składniki powodujące słabości i wymioty. Toksyczna zawartość ulega rozkładowi i staje się nieszkodliwa dopiero podczas przetwarzania – w trakcie suszenia, gotowania lub smażenia. Z kwiatów czarnego bzu można przygotować wino, nalewki, ocet i oleje. Warto pójść jednak o krok dalej i przygotować deser. Próbowaliście już baldachy smażone w cieście? Prawdziwy rarytas!

Kwiaty i owoce dzikiej róży

Wysoko cenione przez smakoszy z uwagi na niepowtarzalny smak i aromat. W Polsce można spotkać 23 gatunki dzikiej róży, które różnią się kolorem, wielkością kwiatów i owoców. Płatki należy zbierać już w kwietniu. Owoce natomiast można zrywać od sierpnia do października, gdy są w pełni dojrzałe i twarde. Co można z nich przygotować? Nalewki, herbatki, napary, konfitury oraz soki. Hitem jest jednak cukier z płatków dzikiej róży! Wyobraźcie sobie nieziemski smak i aromat wypieku, w którym użyjecie cukru różanego. Do 200 g cukru wystarczy dodać 50 g płatków dzikiej róży.

Wybierz się na spacer i przetestuj dzikie rośliny w kuchni.