Fleksitarianizm

7.06.2016 09:56 12345 5,00/5 (2)
Efemeryczna moda czy zdrowy styl życia? Brzmi kosmicznie, choć to zupełnie przyziemna sprawa.

Kim są fleksitarianie? Zamiast klasycznej kanapki z wędliną, wolą pełnoziarniste pieczywo z oliwą, świeżymi ziołami lub grillowaną papryką. Zamiast soczystego hamburgera, wybierają tartę z warzywami. Stawiają na pełne ziarna zbóż, owoce, warzywa i niskotłuszczowy nabiał. Po mięso sięgają sporadycznie, ograniczając jego spożycie do np. jednego posiłku w tygodniu. Mówi się o nich „elastyczni wegetarianie” lub „okazjonalni mięsożercy”.

Wszystko zaczęło się na początku lat 90-tych. Badacze zaobserwowali, że diety wegańskie i wegetariańskie tracą na znaczeniu. Wymyślono więc nowy styl odżywania, który jednak nie spotkał się z aplauzem. Dopiero kilka lat temu, gdy znany wszystkim muzyk Paul McCartney przyznał publicznie swoją przynależność do zakonu fleksitarian, dieta zyskała na popularności i zaczęto o niej mówić w kategorii mega-trendu. Ambasadorami nowego ruchu zostali również: Jamie Oliver, Kevin Spacey, Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Leona Lewis, Sir Richard Branson i Joss Stone. Fleksitarianizm zyskał swoją oficjalną nazwę dopiero w 2012 roku.

Fleksitarianizm

Vegetarian Research Group podaje ponad 23 miliony miłośników tego sposobu żywienia. Gwałtowny przyrost odnotowano ostatnio w Holandii i Niemczech. Co na to Polacy? Jedni dołączają ochoczo do zakonu, a inni widzą w tym jedynie modną etykietkę doklejoną do czegoś, co już od dawna istnieje. Coś, co dla jednych jest wynikiem wzrostu świadomości konsumentów, dla innych staje się ekonomiczną koniecznością. Należy jednak podkreślić, że fleksitarianie nie ograniczają spożycia mięsa z powodów finansowych. Dokonując tego wyboru, myślą o względach etycznych, ekologicznych i zdrowotnych.

Specjaliści uważają, że fleksitarianizm będzie nadal zyskiwać na znaczeniu. Według firmy doradczej Innova Market Insight, fleksitarianizm jest jednym z ważniejszych trendów 2016 (Flexitarian Effect).

W rankingu najlepszych diet (Best Diets US News) fleksitarianizm zajmuje wysokie ósme miejsce. Została wysoko oceniona w takich kategoriach jak: dieta dla diabetyków, łatwa do stosowania i służąca utracie masy ciała. Więcej informacji na ten temat znajdziecie też tutaj.

Nowy trend naturalnie wpływa na branżę spożywczą. Z jaką ofertą w tej mierze wychodzą producenci żywności, cukiernie, piekarnie i restauratorzy? Muszą sprostać konsumentom oczekującym dań wegetariańskich, zdrowych i zawierających od czasu do czasu bezpieczną porcję mięsa.