Indywidualizm żywieniowy

10.08.2016 16:30 12345 4,33/5 (3)
Różne nawyki i diety wokół jednego stołu.

Brytyjscy szefowie kuchni są już do tego przyzwyczajeni. Francuscy restauratorzy próbują zaadoptować się do nowej sytuacji. W pozostałych krajach ten trend stuka do drzwi i sygnalizuje swoją obecność.  Z roku na rok odważniej i głośniej!

Coraz częściej wokół jednego stołu zasiadają goście, z których każdy ma swoje własne przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe. Nikt nie ma ochoty od nich odstępować, nawet w obliczu rodzinnej czy też biznesowej kolacji. Powodem są względy medyczne, etyczne lub religijne. Jedni tłumaczą się nietolerancją glutenu i laktozy, inni konsekwentnie pielęgnowanymi nawykami, w których nie ma miejsca na cukier i sól. Jedni deklarują wegetarianizm, inni weganizm, laktowegetarianizm, czy też witarianizm. Aby utrzymać wszystkich przy jednym stole i zachować poczucie poszanowania dla każdej opcji żywieniowej, szefowie kuchni zastanawiają się jak sprostać takiemu wyzwaniu.

Fartuch utkany ze złotych nici dla restauratora, który umiejętnie wypełni tą niszę! Zachwyci smakiem tych, którzy sięgają wyłącznie po surowe warzywa i jednocześnie nasyci miłośników dobrze wysmażonego czerwonego mięsa. Chapeau bas dla cukiernika, który będzie w stanie wypracować spójną kompozycję smakową dla ciasta przygotowanego w dwóch wariantach – z klasycznym cukrem i mąką pszenną oraz takiego bez glutenu i sztucznych substancji słodzących.

Indywidualizm żywieniowy

Faktem jest, że obecnie niewiele restauracji może pochwalić się kartą menu z pełną informacją o składnikach potrawy i sposobie jej przygotowania. Trzeba liczyć na szczerość kelnera i ostatecznie zaufać. Gdy zatem obserwujemy brak podstaw, trudno myśleć o zaawansowanym i wielowątkowym podejściu gastronomicznym.

Przed rynkiem otworzyła się nowa nisza, którą nie łatwo będzie wypełnić. Wielowymiarowe podejście kulinarne i konsolidacja różnych nawyków żywieniowych w jednym miejscu? Czy w Polsce otworzą się podwoje restauracji, która przywita gości kartą menu uwzględniającą różnorodne diety i style żywienia?