Jeśli nie cukier, to?

20.04.2016 11:58 12345 5,00/5 (4)
Konsumenci mają coraz większą świadomość tego, że cukier szkodzi.

Z tego względu producenci muszą szukać coraz lepszych rozwiązań, które pozwolą zastąpić lub ograniczyć sacharozę. Nie jest to proste zadanie, bo konsumenci nie chcą wcale rezygnować ze słodkiego smaku. Jak pogodzić odrębne grupy interesów? Jeśli nie cukier, to?

Ksylitol

Wygląda jak cukier, smakuje jak cukier, ale to nie to samo, co sacharoza. Ksylitol nie podnosi poziomu cukru we krwi (ważne dla cukrzyków) i działa bakteriobójczo. Wadą jego stosowania są ograniczenia spożycia – zaleca się, by nie przekraczać dawki 15 g na dobę, gdyż przedawkowanie może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przeszkodą w jego powszechnym stosowaniu może być też cena – ksylitol jest dużo droższy od klasycznej sacharozy.

Syrop glukozowo-fruktozowy

Bardzo popularny i niskokosztowy zamiennik cukru. Ma płynną postać, dzięki czemu świetnie nadaje się do zautomatyzowanej produkcji żywności. Niestety wzbudza wiele kontrowersji ze względu na oddziaływanie na zdrowie. Badania wykazują, że syrop glukozowo-fruktozowy może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i wpływać negatywnie na pracę układu immunologicznego.

Tagaroza

Słodzik o bardzo niskiej kaloryczności (1,5-2,4 kcal/g) i niskim indeksie glikemicznym. Stosowany jest jako substancja słodząca, teksturująca, stabilizująca i wzmacniająca smak. Ze względu na zalety i szerokie zastosowanie, przemysł cukierniczy pokłada w nim wielkie nadzieje. Niestety tagaroza ma również wady – nadmierne spożycie powoduje nudności, biegunki i dolegliwości trawienne.

Trehaloza

Substancja słodząca, której główną zaletą jest odporność na wysokie temperatury. W wyrobach cukierniczych używa się jej jako substancji teksturotwórczej i stabilizującej. Jej wadą jest wielkość cząsteczek, które nie są w całości trawione przez organizm. Efekt to dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jej spożywanie odradza się także osobom chorym na celiakię i zespół złego wchłaniania glukozy.

Jak widać, zagadnienie zamienników cukru jest nader skomplikowaną kwestią. Znalezienie idealnej substancji, o właściwościach podobnych do cukru, ale bez negatywnego wpływu na zdrowie, wciąż stanowi pieśń przyszłości. Dostępne dziś zamienniki, ze względu na szereg wad i konieczność kompromisów, motywują do szukania nowych rozwiązań. Jedno jest pewne – o całkowitym powrocie do cukru nie może być mowy, ze względu na rosnącą świadomość żywieniową społeczeństwa.