Kokosowy zawrót głowy

28.06.2016 09:03 12345 5,00/5 (2)
Naturalny zamiennik tłuszczu, który bije rekordy popularności.

To, co pyszne, najczęściej bywa niestety kaloryczne. Słodkie wypieki można jednak przygotować w odchudzonej, a jednocześnie zdrowszej wersji. O naturalnych zamiennikach podstawowych składników świat alarmuje ze wszech stron. Nie wszystkie jednak budzą entuzjazm naszych kubeczków smakowych. O których zamiennikach warto wiedzieć? Czego nie może zabraknąć w kulinarnej przygodzie z wypiekami?

Z pewnością musimy znaleźć czas i miejsce na eksperymenty z olejem kokosowym. Bije on rekordy popularności również w Polsce, zachwycając swoimi właściwościami.

Kokosowy zawrót głowy

Stosowany jest jako zamiennik margaryny lub masła. Ma wszechstronne działanie nie tylko kulinarne, ale również kosmetyczne. Uchodzi za najzdrowszy olej na świecie. Z powodzeniem można nim zastąpić niezdrowe tłuszcze zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych.

Dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany.

Pierwszy poddawany jest chemicznym procesom  filtracji i oczyszczania z osadów roślinnych, podczas których pozbawiany jest wielu cennych substancji zdrowotnych. Ma dłuższą datę przydatności do spożycia i w efekcie jest tańszy. Ten olej jest zupełnie pozbawiony kokosowego zapachu.

Zdecydowanie lepsze właściwości zdrowotne ma olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno. Ma gęstą konsystencję masła oraz smak i zapach orzecha kokosowego. W zależności od temperatury zyskuje różną postać: od stałej mlecznej, po płynną przezroczystą. Stan skupienia nie ma natomiast wpływu na jego właściwości zdrowotne.

Prezentujemy 6 faktów na temat oleju kokosowego, obok których nie przejdziesz obojętnie:

  1. Zmniejsza głód! Ma to związek ze sposobem metabolizowania kwasów tłuszczowych.
  2. Pomaga spalić tłuszcz, szczególnie ten w jamie brzusznej. Wystarczy dodać do diety 30 ml oleju kokosowego dziennie, by w ciągu 12 tygodni doprowadzić do zmniejszenia BMI, jak i obwodu talii.
  3. Skutecznie spala tłuszcz wokół narządów wewnętrznych (to jeden z najbardziej niebezpiecznych tłuszczy powodujących choroby cywilizacyjne).
  4. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Pomaga więc w leczeniu zakażeń.
  5. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym łagodzą napady padaczkowe i epilepsje. Polepszają również funkcje mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera.
  6. Ludzie spożywający olej kokosowy należą do najzdrowszych ludzi na świecie. Kokos jest podstawą żywienia m.in. ludzi żyjących na południowym Pacyfiku. W ich diecie ponad 60% kalorii pochodzi z kokosów. Spożywają najwięcej tłuszczów nasyconych na świecie. Cała populacja żyje w dobrym zdrowiu i nie stwierdzono u nich dotąd chorób serca!

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji eksperymentować z olejem kokosowym, proponujemy spróbować od ciasta czekoladowego. W przepisach wprowadzamy go jako zamiennik 1:1. Zmiana z pozoru niewielka, może wpłynąć istotnie na jakość życia.