Lyon kreuje trendy cukiernicze i piekarnicze – SIRHA 2015

2.01.2016 14:47 12345 4,50/5 (2)
Mówi się o nich „Davos światowej gastronomii”.

Sirha w Lyonie, czyli Międzynarodowe Targi Gastronomii, Hotelarstwa i Żywienia, wyznaczają trendy branży kulinarnej już od wielu lat i cieszą się olbrzymią renomą. To tu co 2 lata kiełkują pomysły, rodzą się nowe smaki i inspiracje. Jakie trendy wykreowała najnowsza edycja wydarzenia – SIRHA 2015?

Targi SIRHA 2015

W kategorii cukierniczej postawiono przede wszystkim na spójną paletę barw, asymetrię, nieregularność i łamanie proporcji. W stylizacji zagościła prostota i minimalizm, zrekompensowane nieprzeciętną formą.

Targi SIRHA 2015

Z kolei branża luksusowego cukiernictwa po inspirację sięgnęła do świata mody – pojawiły praliny zdobione w ptasie pióra czy wężową skórę. Cukiernicy podążyli w kierunku pełniejszego zrozumienia smaku i bardziej wyrafinowanego podniebienia smakoszy, a poszukiwanie indywidualności zaowocowało stworzeniem prawdziwych dzieł sztuki.

Targi SIRHA 2015

Na dalszy plan odeszły słodkie wypieki w naturalnych rozmiarach. Targi w Lyonie podtrzymały trend , w myśl którego cukiernie i piekarnie zachęcają nas do zakupu produktów miniaturowych – minipączków i minidrożdżówek. Zwrócono także uwagę na sezonowe muffiny, które szturmem zdobywają serca klientów na niemal całym świecie.

Targi SIRHA 2015

W branży piekarniczej również przyszedł czas na zmiany. Nacisk postawiono na nieregularne kształty, które przywodzą na myśl tradycyjne wypieki, jakże różne od produktów masowych. Na śniadaniowych stołach królowały bagietki – długie, apetyczne i niestandardowe, wypiekane z dodatkiem pełnoziarnistej mąki razowej lub pszennej oraz ziaren sezamu, siemienia lnianego lub słonecznika. Pojawiły się nie tyko ciekawe smaki i kształty pieczywa, lecz także niespotykane kolory, np. czarny, pomarańczowy czy zielony.

Targi SIRHA 2015

Każde Targi Sirha w Lyonie to niesamowite emocje, porcja innowacji i elektryzujących trendów. SIRHA 2015 za nami. Z niecierpliwością czekamy więc na kolejną edycję, która odbędzie się w 2017 roku.