Magia czekoladowej kuli

2.09.2016 10:15 12345 4,67/5 (3)
Czekoladowa sztuka na miarę Houdiniego.

O tym, że czekolada działa magicznie, wiemy nie od dziś. Potrafi oczarować oryginalną kompozycją smakową i zaskoczyć spektakularną formą rzeźbiarską. Wywołuje w nas falę endorfin i energetyzuje kubeczki smakowe.

Pasjonaci czekoladowej materii i profesjonalni „chocolatier” nieustannie próbują wyjść poza schemat. Swojego fachu mogą uczyć się zaledwie w kilkunastu miejscach na świecie: Ecole Chocolate School w Kanadzie, The Chocolate Academy (obecnej w 12 krajach) lub też we French Culinary Institute. Szacuje się, że mamy aktualnie ponad 100 liczących się w branży Mistrzów Czekolady!

To, co dla chocolatier jest prostym trickiem, dla zwykłych „pożeraczy” czekolady staje się magią Houdiniego. Ostatni czekoladowy hit dostarcza wyjątkowych wrażeń. Magiczny deser zamknięty w czekoladowej kuli potrafi poruszyć do łez! Szczególnie, gdy uświetnimy nim ważny jubileusz lub zaręczyny.

Efektowna czekoladowa kula pod wpływem gorącego sosu otwiera się i odkrywa tajemnicę „środka”. Mogą to być lody, owoce lub… pierścionek zaręczynowy. Emocje na miarę iluzji!
Istnieje kilka metod jej przygotowania. Najprostsza to odlanie kuli w profesjonalnej formie. W przypadku jej braku, możemy do tego użyć zwykłego balonu. Czekoladę po stopieniu wlewamy do formy i obracamy nią, aby czekolada równomiernie pokryła ścianki. W przypadku użycia balonu, wlewamy czekoladę do balonu, nadmuchujemy go, związujemy i obracamy, by czekolada równomiernie pokryła go od wewnątrz. Następnie umieszczamy w lodówce do zastygnięcia (ok. 30 minut). Formę lub balon obracamy co kilka minut, aby czekolada pokryła ścianki równą warstwą. Na koniec kulę wyjmujemy delikatnie z formy (lub zdejmujemy balon) i topimy z jednej strony tak, aby powstał otwór. Tak przygotowaną kulę nakładamy na deser.

Polecamy dwa filmy instruktażowe:

https://www.youtube.com/watch?v=UOjY61tlh98

https://www.youtube.com/watch?v=PkmlnVPgqKM

Magia czekoladowej kuli