(Nie)zwyczajna pokrzywa

1.09.2016 14:21 12345 5,00/5 (4)
„Parzący” temat w kręgu kulinarnych pasjonatów.

Zwykle niechętnie ją oglądamy. Bywa utrapieniem naszych ogrodów, bo nieproszona wdziera się do starannie zaplanowanej rabaty i rozrasta błyskawicznie. Nie trzeba jej pielić, nawozić i podlewać. Lubi towarzystwo ludzi, choć na wzajemność nie zawsze może liczyć. Na szczęście zaczyna się to zmieniać!

Kulinarni pasjonaci i doświadczeni szefowie kuchni nie widzą w pokrzywie wrogiego intruza, a cenny składnik dań. Zamiast się jej pozbywać, zjadają ją ze smakiem. Jej właściwości lecznicze i odżywcze zapewniły pokrzywie miejsce na liście żywności superfoods. Została również okrzyknięta mianem „nutraceutyku”, czyli żywnością wykazującą działanie farmakologiczne.

Co zawiera?

Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin (A, K, B2, C), mikroelementów (magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód) oraz soli mineralnych. Co ciekawe, ukrywa w sobie serotoninę, która poprawia nastrój, a także związki wchodzące w skład enzymów, które regulują metabolizm. Dawniej, oprócz właściwości leczniczych, przypisywano jej również magiczną moc!

Co jeść?

Do jedzenia nadają się młode wiosenne rośliny, a później tylko młode listki z samego szczytu pędów. Pokrzywa ma metaliczny, ale nieagresywny posmak. Po uduszeniu okazuje się łagodniejsza niż rukola. Parzące włoski nie stanowią problemu. Można je ławo usunąć zanurzając liście na chwilę we wrzątku. Znikają również po ususzeniu.
Do jedzenia nadają się ponadto nasiona pokrzywy. Są bardzo odżywcze, bo zawierają dużą ilość białka i składników mineralnych. Nasiona należy zbierać, kiedy całkowicie wyschną. Mają smak zbliżony do mieszanki ziela angielskiego i majeranku.

Co przygotować?

Pokrzywa była niegdyś podstawą tzw. biedakuchni. Dziś stała się elementem nowoczesnych i bardzo wytwornych potraw. Z jej udziałem można przyrządzić zarówno dania wytrawne, jak i przepyszne desery. Znane są już lody waniliowe z pokrzywą, chleb z zielenią lub tort pokrzywowo-kokosowy z polewą czekoladową!

(Nie)zwyczajna pokrzywa

O pokrzywie i innych „dzikich zielskach” entuzjastycznie opowiada Małgorzata Kalemba-Drożdż w książce zatytułowanej „Pysze chwasty”. Walcząc z chwastofobią, zdradza czytelnikom nietypowe przepisy. Autorka inspiruje również na blogu: „Trochę Inna Cukiernia”.

Dzikie zielska wracają do łask odkrywając nowe kulinarne oblicza. Czas spojrzeć na pokrzywę przychylnym okiem!