Oblicza czekolady

16.06.2016 09:10 12345 5,00/5 (2)
Dla jednych słodki afrodyzjak, dla innych kulinarne dzieło sztuki.

Czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie. Tak twierdzi Amerykanin, Michael Levine, specjalista do spraw racjonalnego żywienia. Powołując się na jej chemiczny skład – mikroelementy, witaminy, kwas foliowy i kofeinę – udowadnia, że czekolada nie tylko odżywia, ale też wpływa na poprawę nastroju, zwiększa wydolność umysłu i dodaje energii.

Z tej wiedzy czerpią Szwajcarzy, którzy zjadają rocznie najwięcej czekolady, bo aż 9 kg. W ślad za nimi podążają Niemcy (7,9 kg) i Austriacy (7,8 kg). Statystyczny Polak zjada co roku 6 kg boskiego pokarmu.

Światowy rynek czekolady wyceniony został na 100 mld dolarów. Udział Polski szacowany jest na niespełna 3%. Popyt wciąż rośnie, stąd też zarówno małe manufaktury czekolad, jak i największe międzynarodowe koncerny szukają swoich szans na rynkach eksportowych. Największy potencjał wzrostu upatruje się w Chinach, gdzie duży i rozwijający się kraj notuje relatywnie niskie spożycie czekolady.

Nie tylko deser

Czekolada stała się modnym leitmotiv’em przystawek i dań głównych. Profanacją kulinarną nie jest już kurczak w czekoladzie czy sałatka warzywna w sosie czekoladowym.

Oblicza czekolady

Rzeźba

To oblicze czekolady zachwyca artystów od wielu już lat. Jadalne dzieła sztuki tworzy między innymi Patrick Roger, francuski mistrz czekolady, który poza kreacją pralin w zaskakujących kompozycjach smakowych, rzeźbi również czekoladowe eksponaty. Więcej o jego dziełach znajdziesz tutaj.

W Polsce i na świecie organizowane są konkursy, podczas których cukiernicy podejmują rzeźbiarskie wyzwania. Towarzyszy im doskonała znajomość materii, różnorodność technik, plastyczny zmysł i niebanalna koncepcja. Takich wyzwań podejmuje się również mistrz naszego portalu – Marcin Surdyk. W jego rękach czekolada zamienia się w korę drzewa, połyskującą stal lub runo leśne. Magia, do której kluczem jest pasja!

Oblicza czekolady Oblicza czekolady

Melanż

Czekoladowe eksponaty chętnie czerpią ze świata mody. Te sztuki lubią wzajemnie się przenikać. Tort nawiązujący do ubioru afrykańskiego lub odwrotnie – słodka sukienka z czekolady. Taki melanż pozwala na niecodzienne doznania estetyczne.

Oblicza czekolady Oblicza czekolady Oblicza czekolady

Nuta smakowa

Czekolada świetnie komponuje się nie tylko z herbatą. Producenci próbują znaleźć jej zastosowanie w wielu innych, czasem skrajnie różnych, produktach.

Oblicza czekolady Oblicza czekolady
Oblicza czekolady Oblicza czekolady

W jakim kierunku zmierzają czekoladowe odkrycia?

W poszukiwaniu nisz rynkowych, producenci zwracają swoją uwagę na mniejszości seksualne, masowe dolegliwości chorobowe, etykę pozyskiwania surowców i produkty certyfikowane. Jak wynika z raportu firmy Cogision, która bada trendy na rynku cukierniczym, technolodzy pracują od dłuższego już czasu nad czekoladą energetyczną dla „prawdziwych mężczyzn”. To nisza, która czeka na wypełnienie. A zatem, do dzieła! Może ktoś z Was, w zaciszu własnej kuchni, utemperuje czekoladę, która podbije męskie podniebienie?