Ożywić tort

18.08.2016 09:25 12345 5,00/5 (2)
Cukiernik i florysta – modny duet sezonu letniego.

Tort na stałe wpisał się w weselne menu i jubileuszowe uroczystości. Często jest najbardziej wyczekiwanym punktem programu. Jego forma i sposób dekoracji zdradzają gust gospodarzy. Niektórzy delektują się wyłącznie jego smakiem, inni większą wartość upatrują w jego formie, wielkości i stylizacji. Z myślą o zaspokojeniu potrzeb „wizualnych smakoszy”, zawiązano duet cukiernik – florysta! Ich zadaniem jest znalezienie równowagi między smakiem a stylizacją oraz między kiczem a prawdziwą sztuką.

Zadaniem florystów jest zastąpienie sztucznych dekoracji, karmelowych akcentów i  marcepanowych figurek. Cukiernicy chętnie godzą się na współpracę, bo są przekonani, że tak szlachetne dzieło cukiernicze warto ożywić!

Floryści dbają o techniczny proces przygotowania kwiatów, tak by zachwyciły w kluczowym momencie uroczystości. Kwiaty lub liście umieszczane są najczęściej w małych fiolkach z wodą, są przy tym drutowane i taśmowane. Oczywiście wszystkie wykorzystane elementy są uprzednio dokładnie czyszczone. Kwiaty do dekoracji można zabezpieczyć na wiele sposobów. Najpopularniejsza metoda to użycie kaszy manny, białka i cukru. Główki kwiatowe zasypuje się kaszą manną i pozostawia do uformowania. Następnie zanurza się je w białkach jaj, a na koniec obsypuje cukrem. Dzięki temu kwiaty błyszczą i utrwalają swoją świeżość. W impregnacji kwiatów najważniejsze jest ostatecznie to, by nie farbowały powierzchni ciasta.

Żywe aranżacje mają szczególne powodzenie w okresie letnim, kiedy wybór kwiatów jest ogromny. Oto lista tortowych hitów: róża, fuksja, gardenia, malwa, niecierpek, jaśmin, dzięgiel (łodygi), rajskie jabłuszka, kwiat ogórecznika, hibiskus, pierwiosnek, kwitnący groszek, bratek, irys, anyż.

Wszystkie wymienione kwiaty są jadalne i nie jest konieczne usuwanie ich przed krojeniem i podaniem tortu. Jeśli jednak wybór padnie na kwiaty niejadalne, to istnieją sposoby na bezpieczne ich użycie, np. owinięcie spodu główki kwiatu plastikową folią, tak by roślina nie dotykała powierzchni ciasta. Można również przed krojeniem usunąć je. Jak zapewniają cukiernicy zabieg jest prosty i szybki.

Tort udekorowany żywymi kwiatami stał się hitem sezonu letniego. To rodzaj eleganckiej ekstrawagancji, na którą można się pokusić celebrując szczególnie ważny moment w życiu lub kiedy zależy nam na nietypowym podejściu do świętowania. Z pewnością osiągniemy efekt WOW!

Ożywić tort