Paryski styl w cukiernictwie

28.04.2016 11:21 12345 5,00/5 (3)
Słodki kunszt i wyrafinowanie, czyli wizyta w cukierniach stolicy Francji.

Jeśli kuszą Was cukiernicze wyroby o wysokim poziomie dbałości o szczegóły, wysublimowanym charakterze i wyrafinowanym smaku, obowiązkowo musicie odwiedzić Paryż. Tutaj talenty cukiernicze wyrastają jak grzyby po deszczu, czasem mając solidne rodzinne podstawy, czasem będąc wynikiem pasji, połączonej z wysokim poziomem edukacji przyszłych cukierniczych mistrzów. W obu przypadkach efekty są znakomite, o czym można się przekonać, odwiedzając paryskie cukiernie.

Paryż makaronikami stoi. Wypiek ten to kwintesencja francuskiego stylu cukierniczego: chrupiąca skórka, delikatne nadzienie i wyważona kompozycja smakowa, kradną serca wielbicieli słodyczy od lat. Dlatego też makaroniki można spotkać w większości cukierni Paryża. Najbardziej znane wychodzą spod mistrzowskiej ręki Pierre’a Hermé, który słynie na całym świecie z jubilerskiej precyzji i wyjątkowych połączeń smakowych. Zawdzięcza to również niesamowitej prezentacji swoich wyrobów, sprawiającej, że w jego cukierni można poczuć się jak w salonie z elegancką biżuterią. Podobnie zresztą jak w cukierni Foucher, gdzie wypieki, w tym równie słynne makaroniki, prezentowane są jak drogocenne klejnoty, obok których nie da się przejść obojętnie.

paryskie cukiernie

paryskie cukiernie

Słodki Paryż to nie tylko biżuteryjny styl, więc jeśli mielibyście ochotę przenieść się do czasów dzieciństwa, koniecznie odwiedźcie La Cure Gourmande – cukiernię, która wygląda jak scenografia filmu o słodyczach. Urocze opakowania nawiązują do tradycji, a bajkowy klimat pozwala poczuć atmosferę słodkiej beztroski. Z kolei zupełnie inną atmosferę odnajdziecie w cukierniach Patricka Rogera, które sam właściciel nazywa „atelier”, co świadczy o artystyczny charakterze miejsca. Jak w galerii sztuki, poczujecie się również u Sadaharu Aoki, który z powodzeniem na europejski grunt przenosi azjatyckie trendy. Robi to z fenomenalnym wyczuciem i niebywałym powodzeniem, a zielona herbata dzięki niemu weszła już chyba na stałe do kanonu zachodniego cukiernictwa.

paryskie cukiernie

paryskie cukiernie

O paryskich cukierniach można by opowiadać godzinami… Jeśli jesteście ciekawi, jak wyglądają, zapraszamy do obejrzenia poniższego filmu. A jeśli taka inspiracja, to dla Was za mało, zachęcamy do odwiedzenia stolicy Francji. Tamtejsi mistrzowie zachwycą Was wyrafinowaniem, kunsztem i koronkową precyzją, a smak dostarczy niezapomnianych doznań.