Piękno prostoty i miniaturyzacji – Targi SIGEP 2016

1.02.2016 14:58 12345 4,50/5 (2)
Ostatnia edycja Targów SIGEP pokazała kierunek, w jakim podąża nowoczesne cukiernictwo.

Poza olbrzymim naciskiem na smak, szczególna uwaga odwiedzających tegoroczne SIGEP zwrócona została na wygląd prezentowanych produktów, gdzie wyodrębnić można wiodące trendy.

Cukiernictwo w warstwie artystycznej stawia na prostotę. Minimalizm w ilości dodatków i zdobień eksponuje piękno formy wyrobów, ich faktury i barwy. Realizacje wymagające niewielkiego nakładu pracy rekompensowane są pomysłem i wyobraźnią autora. Przaśne stylizacje i ludyczne elementy odchodzą w zapomnienie, robiąc miejsce na wysmakowany minimalizm i ascetyczne aranżacje, urzekające elegancją swojej prostoty.

SIGEP 2016

Podtrzymany zostaje trend miniaturyzacji produktowej, który od jakiegoś już czasu obserwujemy na targach i spotkaniach branżowych. Niewielkie porcje mają postać subtelnych kąsków, prezentujących się niczym małe dzieła sztuki w ladach ekspozycyjnych. Znika konieczność naruszania ich struktury na potrzeby degustacji. Praktyczne rozwiązanie idzie więc w parze ze sztuką.

SIGEP 2016

Cukiernicy prześcigają się w oryginalnych sposobach prezentacji smakołyków, niejednokrotnie stosując formy dotychczas niechętnie widywane na salonach. Okazuje się jednak, że elegancki deser doskonale może prezentować się w stylizowanej puszce lub szklanym słoju. Kontrastowe połączenie surowości tego rodzaju opakowań z wyrafinowaniem świata słodyczy podczas SIGEP okazało się nader udane.