Regionalnie i ekologicznie

TAGI:

bio eko trendy

Regionalnie i ekologicznie

15.07.2016 13:40 12345 4,00/5 (4)
Popularność produktów wytwarzanych przez małe manufaktury nieustannie rośnie.

Podążamy za tym, co ma lokalny rodowód i co jest ekologiczne. Ten trend z roku na rok zyskuje na sile. Szefowie kuchni i restauratorzy świadomie poszukują w swoim najbliższym otoczeniu mikro-gospodarstw lub niewielkich manufaktur, które są w stanie dostarczyć surowce najwyższej jakości. Bezpieczeństwo i zdrowie przestaje być pustą deklaracją w karcie dań. Staje się realną wartością i wiarygodnym przekazem.

Regionalna kuchnia rozpoczęła swój dobry czas. Czy to oznacza, że szefowie kuchni i mistrzowie słodkich wypieków pozostaną obojętni wobec trendów płynących zza granicy? Absolutnie nie. Będą otwarci na wszystko, co nowe i będą próbowali te nowości włączyć do lokalnego menu. Przewagę zyska ten, kto zrobi to umiejętnie, nie burząc lokalnej wartości potrawy. Celem będzie wydobycie nowej nuty smakowej i wzbogacenie doznań kulinarnych gości.

To regionalne smaki będą wkrótce silnym motywem wyjazdu na weekend do Białowieży, na Podlasie, czy Suwalszczyznę. Planując podróż, będziemy kierować się kulinarną mapą kraju. Zapragniemy poznać kanon polskiej kuchni, zarówno w wariancie klasycznym jak i wzbogaconym o talent jego twórcy.

Regionalnie i ekologicznie

I tak, będąc na Suwalszczyźnie, zechcemy posmakować babki ziemniaczanej, mrowiska i sękacza. W Białowieży nie przejdziemy obojętnie obok haluszek. Na Podhalu spróbujemy owsianych moskoli, chrupiących bajgli z solą czy drożdżowych bombolków. W Wielkopolsce nie oprzemy się rogalom świętomarcińskim, a Kraków odwiedzimy tylko po to, by spróbować ciasta wawelskiego. Na Podlasiu zapragniemy poznać smak marcinka i babki ziemniaczanej na mleku.

Regionalna mapa wypieków rośnie. Warto więc wcielić się w rolę odkrywcy i na własną rękę poszperać w lokalnej historii kulinarnej. Drzemie tam z pewnością wiele unikalnych smaków, którym możemy podarować nowe życie. Tworząc, poszukujmy dobrej jakości surowców z sąsiedzkich gospodarstw. Świadomość po stornie konsumentów szczęśliwie rośnie. Będzie nie tylko regionalnie, ale i zdrowo!

TAGI:

bio eko trendy