Smaki i aromaty z Afryki

4.08.2016 12:59 12345 5,00/5 (2)
Czarny Ląd inspiruje szefów kuchni!

Jak donosi National Restaurant Association, rok 2016 obfituje w smaki i aromaty z Afryki.  Aż 20% szefów kuchni deklaruje sięganie do przepisów kuchni etnicznej Czarnego Lądu. Szczególnym obszarem do inspiracji stały się przyprawy. Kucharze poszukują w nich źródła naturalnego i głębokiego aromatu.

Wspólnym mianownikiem afrykańskich przypraw jest ich „ostrość”. Wcale nie oznacza to, że afrykańska kuchnia obfituje w pikantne potrawy. Chodzi o to, by nawet najbardziej zwykłe dania nabrały wyrazistego i doskonałego smaku. Tego właśnie poszukują kulinarni naśladowcy w Polsce – jak ze zwykłego uczynić niezwykłe!

Smaki i aromaty z Afryki

Afrykański trend zyskuje na sile. Kolejne lata przyniosą kontynuację odkrywania tajemnic Czarnego Lądu. Które przyprawy zyskują już teraz najwyższe uznanie? Oto 10 najczęściej wymienianych, w których upatruje się źródła afrykańskiego smaku i aromatu:

1. Ostre papryki – na surowo ich ostrość jest zwykle trudna do przyjęcia, dlatego najczęściej używa się papryk w postaci przyprawy. Przez swój ognisty temperament, uczą kulinarnej pokory i umiaru! Stały się popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, podkreślającym smak słodyczy.

2. Sezam – ich orzechowy smak można wzmocnić opiekając je delikatnie przed użyciem. Jest jest kluczowym składnikiem chałwy. Najczęściej wykorzystuje się go do posypywania ciast i pieczywa. W ramach ciekawostki warto dodać, że rysunek widniejący na egipskim grobowcu sprzed 4.000 lat, przedstawia piekarza dodającego ziarna sezamu do ciasta!

3. Mięta – jej zapach uznawany jest w Afryce za wyraz szacunku i życzliwości dla gości. Jest stosowana m.in. do aromatyzowania deserów oraz dipów na bazie jogurtu. Warto dodać miętę do tłustych mięs, bo nadaje im ciekawy aromat i ułatwia trawienie.

4. Kminek – Stosowany głównie do tłustych potraw. Jest cennym dodatkiem do chleba żytniego. W historii kulinarnej kminku podkreśla się, że armia Juliusza Cezara jadła chleb z kminkiem! Może być również stosowany w  ciasteczkach. Niegdyś był serwowany podczas angielskiej herbatki z ciastkiem.

5. Imbir – zawiera dużą ilość olejków eterycznych. Ma ostry zapach oraz korzenny, palący smak. Służy m.in. do aromatyzowania pieczywa, pierników, herbatników, ciastek i deserów.

6. Kurkuma lub żółty szafran – czyli sproszkowany korzeń szafranu. Uchodzi za afrodyzjak. Jest ważnym składnikiem curry oraz musztardy. Poza niepowtarzalnym aromatem, dodaje potrawom i ciastom delikatnego żółtego koloru.

7. Goździki – cenione za głęboki korzenny aromat i piekący smak. Sproszkowanej przyprawy używa się ich m.in. do pierników, pierniczków bożonarodzeniowych i pasztetów.

8. Kolendra – jest wyjątkowo łagodna. Ma słodki smak z lekką nutą skórki pomarańczowej. Chcąc wzmocnić smak kolendry, trzeba opiec nasionka przed użyciem. Wykorzystywana jest m.in. jako dodatek do ciast i różnego rodzaju pieczywa.

9. Pieprz kajeński – lekko aromatyczny, w smaku ostry i gryzący. Ma potężne możliwości kulinarne. Poza potrawami wytrwanymi, może być stosowany w tworzeniu herbatników i czekolady!

10. Cynamon – słodki i pachnący. Powszechnie znany i stosowany jako dodatek do ciast, wypieków i deserów owocowych. Doskonale komponuje się z jabłkami i gruszkami. Wraz z imbirem jest podstawowym składnikiem wielu receptur cukierniczych.

Jak afrykański trend ma się do polskiej kuchni, która przecież zyskuje na sile? Jest jej doskonałym uzupełnieniem i często inspiracją, by ze zwykłego polskiego dania wydobyć nową, nieznaną dotąd, nutę smakową. By zapomniane potrawy z etykietą „nudne”, reaktywować i przeobrazić w kulinarne hity!