Sok z brzozy

27.07.2016 13:03 12345 5,00/5 (2)
Dawniej eliksir zdrowia, dziś kulinarny przebój cukierników i popularny suplement diety.

Wyobraźcie sobie setki tysięcy ludzi uzbrojonych w noże, wiadra i rurki. Wczesną wiosną szturmują las w poszukiwaniu brzóz. Zbierają sok z budzących się do życia drzew. Widok ten dla wielu ociera się o fantazję, prawda? Tymczasem jeszcze niedawno wiązał się z tradycją kultywowaną w wielu krajach.

Była to wręcz gorączka, opanowująca masowo Europę! Sok z brzozy stanowił wówczas symbol odnowy i oczyszczenia po zimie. Uznany był za dar natury, który wzmacniał organizm na cały kolejny rok. Dziś, setki tysięcy osób rozczarowanych nowoczesnym stylem życia, wraca do dawnych praktyk. Część biegnie do lasu, a część do sklepów, gdzie sok z brzozy dostępny jest w sprzedaży przez cały rok.

Fakty, które warto poznać

Sok z brzozy zwany jest również oskołą lub bzowiną. Może być pozyskiwany z pnia drzewa, liści lub pączków. To bomba witaminowa w płynnej postaci. Oczyszcza organizm, zapobiega infekcjom i wzmacnia odporność. Zawiera witaminę C, flawonoidy, taniny, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, magnez, witaminy z grupy B oraz związki żywiczne i garbniki. Dobrze wpływa na trawienie, łagodzi podrażnienia jelitowe, a nawet wrzody żołądka. Wypłukuje toksyny z przewodu moczowego, zapobiegając chorobom nerek. Według medycyny chińskiej jest źródłem energii witalnej.

Sok z brzozy

Kulinarny przebój cukierników

Sok z brzozy docenili również cukiernicy! Jest on dziś często używany jako dodatek do kremów, musów lub galaretek. W smaku przypomina delikatnie słodką wodę, dlatego łatwo ją połączyć z różnymi owocami. Nie ma obawy, że wyciąg z brzozy zdominuje aromat i smak. Jest praktycznie niewyczuwalny. Można swobodnie zastąpić nim cały płyn lub połowę potrzebnej miary.

Galaretka brzozowa z malinami, mus czekoladowy z sokiem z brzozy, krem brzozowy z wanilią i jabłkiem! Czujesz ten smak? Kolejny krok w dobrym kierunku – by słodkie uczynić również i zdrowym!