Trendy lodziarskie – SIGEP 2016

16.02.2016 15:09 12345 5,00/5 (2)
Targi SIGEP pokazały, że lody nie muszą kojarzyć się wyłącznie ze słodką, kaloryczną przekąską.

Tendencja do sięgania po zdrowe, a także funkcjonalne smakołyki zaczyna powoli docierać do słodkiej branży, jaką jest lodziarstwo. Coraz częściej wybór deseru podyktowany jest nie tylko wyborem smaku, ale także jakością składników, ich pochodzeniem, sposobem przygotowania i dostosowaniem do indywidualnych potrzeb konsumenta. Targi SIGEP w Rimini pokazały, że lody nie muszą być kojarzone jedynie ze słodką, kaloryczną przekąską.

SIGEP 2016

Nurt prozdrowotny zagościł w lodziarstwie już kilka lat temu, a targi SIGEP w Rimini pokazały, że na rynku jest ogromne pole do jego rozwoju. Stąd też lody wegańskie pojawiły się jako sztandarowa oferta u większości wystawców. W trend wpisuje się także stosowanie przypraw takich jak kardamon, imbir czy szafran, o udowodnionym prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka.

O zdrowie konsumentów producenci lodów dbają także, sięgając po coraz to nowsze i oryginalniejsze dodatki. Na targach można było spróbować m.in. wyrobów z baobabem – rośliną, której pulpa zawiera ogromne ilości witaminy C. Pojawiły się także lody z węglem aktywnym, wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz bogatym w witaminy i mikroelementy mleczkiem pszczelim.

SIGEP 2016

Branża lodziarska nie mogła przejść też obojętnie obok coraz popularniejszej na rynku żywności funkcjonalnej. Przykładem były zaprezentowane na targach lody dla sportowców. Charakteryzuje je znaczne zwiększenie ilości protein przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczu. Gdy dodamy do tego przedstawioną podczas targów inicjatywę tworzenia lodziarni przyjaznych kolarzom, uzyskujemy produkt, który okazuje się doskonałą przekąską dla osób dbających o zdrowie i kondycję.