Wytrawna kruszonka

7.07.2016 09:16 12345 5,00/5 (1)
Słodka ikona wypieków przechodzi słoną metamorfozę.

Podobno nasz mózg lubi chrupanie. Może właśnie stąd nasze umiłowanie do słodkich grudek pokruszonego ciasta, zwanych kruszonką. Zwykle służy ona jako pierzynka dla owoców. Niektórzy upierają się, że traktują ją czysto dekoracyjnie. Wszyscy jednak wiemy, jaka jest prawda. W owocach pod kruszonką najlepsza jest… kruszonka! W ostatnim czasie fani kruszonek postanowili zmierzyć się z kulinarną ikoną wypieków, dodając jej wytrawnej pikanterii.

Wytrawna kruszonka

Skąd się wzięła?

Kruszonka stała się szczególnie popularna w czasie II wojny światowej. Była wówczas tanią alternatywą dla tradycyjnych placków. Niedostępność składników lub ich racjonowanie zmuszało gospodynie domowe do kombinowania. Tak właśnie zrodził się najprostszy przepis świata i jeden z najlepszych pomysłów w branży cukierniczej. Tylko 3 składniki, a tyle radości! Nic więc dziwnego, że kruszonka zyskała popularność niemal na całym świecie.

Metamorfoza

W dzisiejszych czasach kruszonka stała się modnym poligonem kulinarnym. Jej zmiany dokonują się w kilku obszarach.

Po pierwsze mąka, którą podmieniamy na migdałową lub razową.

Po drugie masło, które zastępujemy olejem kokosowym.

Po trzecie dodatki, w których królują płatki owsiane.

Po czwarte cukier, który zyskał wytrawną alternatywę w postaci świeżych ziół, orzechów i parmezanu.

Kruszonka w słonym wydaniu może z powodzeniem wylądować na świeżych pomidorach, dyni zapiekanej z szałwią, pstrągu, karmelizowanych warzywach korzeniowych czy wytrawnym placku z warzywami. Znajdzie się z pewnością jeszcze nie jedna potrawa, która pod słoną chrupiącą pierzynką zyska nowy wymiar smaku.

Fani wytrawnych śniadań i słonych wypieków mogą się już czuć jak w niebie. Klasyka cukiernictwa właśnie przechodzi na słoną stronę mocy! Z nowej siły skorzysta nie tylko nasz mózg, który lubi chrupanie, ale i nasze ciało, które zdrowo się nasyci, zyskując energię do lepszego funkcjonowania.